Arxiu Històric de Balaguer

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Projecte Bàsic, d’Execució i Direcció d’Obra.
Promotor: Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya.
Localitat: Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya.
Any projecte: 1998
Període de construcció: 1999 – 2003
Superfície total construïda: 340 m2
Pressupost: 344.453,15 €
Empresa constructora: TEYCO
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • JG & Asociados, enginyers. Càlcul d’instal.lacions.
  • Robert Brufau, arquitecte. Càlcul d’estructures.

Publicacions:

  • 1ª MOSTRA D’ARQUITECTURA DE LES TERRES DE LLEIDA. C.O.A.C. Demarcació de Lleida. Diputació de Lleida. Lleida, 2005.
Descripció

L’arquitectura en un edifici destinat a albergar la seu d’un arxiu, és en gran mesura determinant en la conservació, estudi i custòdia dels documents, objectiu d’un equipament d’aquestes característiques.

Els arxius, són estructures complexes, que han de donar resposta a nombroses funcions, en ocasions contradictòries, i per tant, ha de fer possible la integració i relació en la CONSERVACIÓ – ESTUDI – COMUNICACIÓ dels documents.

La travessada entre els carrers de Sant Josep i el Carrer del Barri Nou, és l’espai urbà on es situa aquest equipament cultural, que pertany a Cal Jueu, formació urbana de començaments del segle XIV. Aquest solar ha estat ocupat fins el moment per l’església en runes de Sant Josep, antiga parròquia d’origen barroc i posteriorment seu del Museu Comarcal, fins la construcció del nou Museu, situat al costat sud-oest.

Aquesta proposta d’Arxiu Comarcal pretén, donar resposta als elements arquitectònics que li són propers, muralla, museu, plaça i església, per aquest motiu ha estat considerat:

– El traç i recorregut de la muralla, situada al costat sud, que envolta el lloc i manifesta la seva permanència a l’interior del nucli històric.
– El cos edificat del Museu, la seva articulació volumètrica.
– La plaça com a lloc de trobada i accés conjunt als edificis.

L’edifici està organitzat en dos nivells, que permeten, per un costat, establir un accés tècnic pròxim a l’àmbit del dipòsit de documents, i un segon accés públic obert a la plaça.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar