Technical data

Intervention level: Scheme Design, Detail Design and Site Supervision.
Client: Department of Justice, Government of Catalonia.
Location: Barcelona
Project year: 2004
Construction period: 2004 – 2007
Total built: 95.198 m²
Budget: 83.494.369,93 €
Construction company: U.T.E. : DRAGADOS – PROINOSA – PAI
Other technical:

  • Collaboration with *
  • GPO.
  • PROINTEC.

Publications:

  • Exhibition: Judicial and penitentiary architecture. Exhibition Hall of the COAC, Barcelona. Organized by the Department of Justice of the Government of Catalonia, SAU Infrastructure (GISA) and Department of Cultural Activities of the Barcelona COAC.
Description

The implementation of the building on the lot is conditioned by several aspects. On one hand the slope in a West – East, which affects the solar nonuniform, moreover Can Brians road and the route of the high speed train that limit the scope and finally, the existence of a protected forest area, and the farmhouse of Can Margarit to be preserved.

The existing topography don’t recommended implementing an orthogonal grid in which to place the entire building, as disproportionate slopes would require a strong and negative visual impact. We propose a radial pattern, the geometric center of which is located in the farmhouse, which adapts to the topography of the site, replacing the orthogonal grid by a longitudinal street becomes the main circulation axis ordering volumes buildings.

The slope of the land determines the implementation of the different volumes built. It creates a first platform where is located and the access control. The buildings fronting the main longitudinal street sit on another platform, facilitating the relationship between them and consequently the center functionality. These buildings are the control, and communications revenues, the DAE module, and nursing. Residential modules and isolated and punished are arranged orthogonally to the main street with a radial orientation. The central part of the center provides the sports and culture building, and in the northern part of the building workshops and the kitchen.

We use cookies to improve our services. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. More information here

The cookie options on this website are configured to "allow cookies" to offer you a better browsing experience. If you continue to use this website without changing your options or click "OK" you will be consenting to the cookies on this site.

Close