Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Projecte Bàsic, d’Execució i Direcció d’Obra.
Promotor: Federació Catalana de Vela.
Localitat: Barcelona
Any projecte: 2007
Període de construcció: 09′ 2009 – 05′ 2012
Superfície total construïda: 2.702’89 m2
Pressupost: 5.900.000 €
Empresa constructora: TEYCO
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • AT3, Josep M. Oller, aparellador. Direcció d’Execució
  • GRUPO JG. Càlcul d’instal.lacions
  • BOMA, Miquel Angel Sala, arquitecte. Càlcul d’estructures
  • Pedro Pegenaute. Fotografia.

Publicacions:

Descripció

L’objectiu d’aquesta intervenció consisteix en incloure sota la gra pèrgola fotovoltaica del Parc del Fòrum de Barcelona, un programa de Centre Internacional d’Alt Rendiment de Vela.

La singularitat dels espais a tractar, obliga a consideracions de partida, tant d’entorn i de les possibles actuacions en l’espai exterior, com de la pròpia configuració de l’element arquitectònic preexistent, que determinen moltes de les decisions del projecte. Per això es proposa un tractament en les façanes que procuri no contrastar amb l’escala gegant de l’element. La façana sud es recula fins a la primera crugia de l’estructura actual per evitar el contacte de les noves instal·lacions amb els elements estructurals existents, mentre que a la façana nord es cobreixen les obertures amb la superposició d’un teló continu de lames de fusta que actua com un element unitari i neutre.

En les dues crugies de la façana sud s’acomoden diverses activitats, la disposició de les quals, deixa passar la llum cap a l’espai interior del complex generant al mateix temps unes terrasses que permeten aixecar les vistes al mar per sobre dels dics d’abric del moll.

L’accés institucional al centre, es produeix sota el gran porxo-pont a la boca oest del recinte. Una escala central funcionarà com a centre vertebrador, de relació i comunicació entre els usuaris de tots els nivells. Una altra entrada a nivell de planta baixa a la boca est comunica, mitjançant un gran porxo, amb l’esplanada del varador.

L’estructura de la planta baixa es recolza en la fonamentació existent a partir de jàsseres d’estintolament a manera de traves o riostres de formigó armat. Aquests pilós es recolzen en els encepats dels pilós existents que presenten una profunditat de més de 30 metres, donat que es tracta de terrens guanyats al mar. La planta segona es “penja” de l’estructura existent, de manera que la planta intermèdia guanya transparència a causa de l’absència de pilars.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar