Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Projecte Bàsic, d’Execució i Direcció d’Obra.
Promotor: María José Lomba Alonso.
Localitat: Pontevedra
Any projecte: 2005
Període de construcció: 2005 – 2007
Superfície total construïda: 110,18 m2
Pressupost: 150.000 €
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • Gonzalo López Escalante, estudiant d’arquitectura.
  • Bartolomé González Carrera, arquitecte tècnic.
  • Aitor Martínez López de Arbina, fusteries i mobiliari de fusta.

Publicacions:

  • Portal Web: elmundo.es -Su Vivienda- “La casa donde no cabía nada” per José Togores http://www.elmundo.es/elmundo/2008/01/25/suvivienda/1201263211.html
  • Faro de Vigo, Suplement Estela -espacios de vida- Diumenge, 4 de maig de 2008. “La casa vertical” Texte: Sandra Penelas – Fotos: Ricardo Grobas
  • Entrevista per a Punto Radio. Dimecres, 30 de gener de 2008. Programa: A día de hoy. Periodista: Alejandro Avila

Premis: VII Premi GrandeArea d’aportació a l’arquitectura. Col·legi Oficial d’Arquitectes de Galicia. Delegació de Vigo. 2008.

Descripció

Es planteja el repte de resoldre un programa d’habitatge unifamiliar en un solar de reduïda superfície, 26 m2, en el que l’ordenança permet assolir una alçada de quatre plantes i altell. Es tracta d’un solar trapezoïdal situat a prop de la Plaça de San Benito, al centre del nucli urbà de A Guarda, Pontevedra, delimitat per dues mitgeres existents de 2,40 m. i 8,96 m. de longitud i orientacions Sud i Oest respectivament, el carrer Hernán Cortés i un estret carrer en escala.

Cadascun dels nivells acompleix una funció específica: dormitori dels nens i bany a la planta baixa, cuina-menjador al nivell 1, dormitori i bany al nivell 2, estar al nivell 3 i estudi/dormitori de convidats al nivell 4. La relació i connexió entre nivells es planteja a través d’una escala adossada a les mitgeres.

A les dues façanes, l’agrupació de les obertures té com a objectiu produir un canvi d’escala que compensi l’acusada component vertical del volum. A la façana sud un cos volat sobre el carrer Hernán Cortés, que singularitza les plantes 1 i 2, contribueix a fragmentar la façana en 3 plànols que prenent alineacions diferents diversifiquen la relació amb el carrer. La façana oest, molt propera a l’edificació enfrontada, es planteja como un mur petri, en el que es practica una única obertura que agrupa la porta d’accés, una generosa entrada de llum per a l’espai de rebedor i cuina, i una banda translúcida rasant respecte al terra del dormitori. Aquest mur se separa de l’edificació veïna, proporcionant una il·luminació i ventilació a tot el desenvolupament vertical de l’escala interior.

La planta de l’estar, de privilegiades vistes a l’Atlàntic, s’entén tota ella como un gran porxo que es perllonga a l’exterior mitjançant una terrassa.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar