Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Projecte Bàsic, d’Execució i Direcció d’Obra.
Promotor: Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya.
Localitat: Barcelona
Any projecte: 2004
Període de construcció: 2004 – 2007
Superfície total construïda: 95.198 m2
Pressupost: 83.494.369,93 €
Empresa constructora: U.T.E.: DRAGADOS-PROINOSA-PAI
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • GPO
  • PROINTEC.

Publicacions:

  • Exposició: Arquitectura judicial i penitenciària. 2010. Sala d’exposicions del COAC, Demarcació de Barcelona. Organitza: Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Gestió d’infraestructures S.A.U. (GISA) i Àrea d’Activitats Culturals de la Demarcació de Barcelona del COAC.
Descripció

La implantació d’aquest centre penitenciari respon a diversos condicionants de l’emplaçament. D’una banda el pendent en sentit oest – est, que afecta de manera no uniforme al solar, per altra banda la carretera de Can Brians, el traçat del tren d’Alta Velocitat i l’existència d’una zona forestal protegida que limiten l’àmbit d’actuació i finalment, la masia de Can Margarit que cal preservar.

La topografia existent desaconsella la implantació d’una retícula ortogonal on ubicar el conjunt de l’edificació, atès que precisaria de talussos desproporcionats amb un fort i negatiu impacte visual. Es proposa un esquema radial, el centre geomètric del qual se situa a la masia, que s’adapta a les característiques topogràfiques del solar, substituint la retícula ortogonal per una carrer longitudinal que es converteix en l’eix principal de circulacions ordenant els volums de les edificacions.

La pendent del solar condiciona la implantació dels diferents volums edificats. Es crea una primera plataforma on s’hi ubica l’edifici de control i accessos. Els edificis amb façana al carrer longitudinal principal s’assenten damunt d’una altre plataforma, la qual cosa facilita la relació entre ells i en conseqüència la funcionalitat del centre. Aquests edificis són el de comandament, ingressos i comunicacions, el mòdul DAE, i la infermeria. Els mòduls residencials i d’aïllats i sancionats es disposen ortogonalment al carrer principal amb una orientació radial. A la part central del centre es disposa l’edifici esportiu cultural, i la part Nord es col·loca l’edifici de tallers i cuina.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar