Cobertura del Carrer Princepe a Vigo

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Concurs d’Idees.
Promotor: Associació de comerciants Centro-Príncipe.
Localitat: Pontevedra
Any projecte: 2005
Superfície total construïda: 5.120 m2.
Pressupost: 6.000.000 €
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • José M. Lastra, concepte estructura.
  • Tono Carbajo, artista.
  • Manuel Lareo, modelado 3D
  • Miquel Àngel Sala, arquitecte, consultoria estructura.
Descripció

La proposta pren com a referent l’arquetipus d’espai en volta propi de la tradició arquitectònica dels grans espais comercials coberts, per a adaptar-lo a les característiques físiques concretes del carrer Príncipe.

A diferència d’aquest referent en el que el cobriment respon a una concepció unitària del projecte com a un “edifici-carrer”, en el que edifici i coberta formen part d’un sistema travat, en aquest cas es tracta de cobrir un espai delimitat per una suma d’edificis en molts casos molt diferents entre sí, degut a una estructura de la propietat del sòl irregular i a un planejament urbà ineficaç en relació al control de les alçades d’edificació.

Amb independència de les irregularitats, el carrer presenta homogeneïtat en quant al seu caràcter comercial, per la qual cosa, la coberta es concep no com una suma de fragments sinó com un continu que persegueix una vinculació urbana entre els extrems del carrer, la trobada dels carrers Colón i Urzaiz, i la Puerta del Sol.

Es pretén dotar la coberta d’un llenguatge propi, amb un caràcter unitari en tot el seu desenvolupament, conferint als pòrtics una singularitat formal amb vocació de convertir-se en una senya d’identitat de tota la zona comercial.

La direcció dels pòrtics és el resultat d’unir entre sí les diferents mitgeres d’ambdós costats del carrer, el que permet anar adaptant l’alçada de cobriments a les diferents edificacions.

En l’elecció del material proposat per al cobriments s’ha prioritzat la lleugeresa del mateix, així com la reducció al màxim dels elements estructurals en la superfície de coberta amb l’objectiu d’aconseguir una major transparència. Això és possible gràcies a l’ús d’una coberta tèxtil a base de làmines d’ETFE (copolímer modificat d’etilè i tetrafluorur d’etilè) la seva lògica estructural consisteix a la formació d’una superfície de doble curvatura, geometria que permet al material, absorbir els esforços de compressió i de succió de vent.

Es proposa una intervenció artística basada en el tractament superficial de les làmines de coberta amb vernís de gran adherència a base de diòxid de titani que generi una textura que, a mode de llera fragmentada, produeixi un filtrament de la llum solar amb diferents intensitats.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar