Comissaria dels Mossos d’Esquadra a Gràcia

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Projecte Bàsic, d’Execució i Direcció d’Obra.
Promotor: Departament de Governació, Generalitat de Catalunya.
Localitat: Barcelona
Any concurs: 2004
Any projecte: 2005
Superfície total construïda: 2.787 m²
Pressupost: 4.550.896,23 €
Empresa constructora: PAI
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb *
  • Josep M. Oller, Enric Peña, aparelladors.
  • JG & Asociados, enginyers. Càlcul d’instal.lacions.
  • Miquel Angel Sala, arquitecte. Càlcul d’estructures.

Publicacions:

  • ARQUITECTURES DELS EQUIPAMENTS PÚBLICS A CATALUNYA. 2000-2010. Generalitat de Catalunya. Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Barcelona 2010.
  • TASARIM Nº182, Tasarim Yayingrubu. Istanbul, Turquia 2008.
  • PREMIS CATALUNYA CONSTRUCCIÓ 2007. Col.legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona. Barcelona 2007.
  • A10 NEW EUROPEAN ARCHITECTURE. #11. A10 Media BV. Die Keure, Brugge, Belgium, 2006.
  • INDE INFORMACIÓ I DEBAT. Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. Barcelona, Gener 2006.

Premis: Premis Catalunya Construcció. Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona (CAATB). Obra Seleccionada. Categoría: Direcció i Execució.

Descripció

Dins del recinte de l’antic Hospital Militar de Barcelona es construeix l’edifici per als Mossos d’Esquadra del barri de Gràcia. Topogràficament es caracteritza per la presència de dues plataformes separades per un important talús natural d’uns 15 metres de desnivell, vinculada al carrer Esteve Terrades la més extensa i elevada, i a l’avinguda de l’Hospital Militar la franja on s’emplaça l’edifici. Aquesta última, presenta orientació est i s’ordena des del Pla Especial mitjançant una successió de cossos volumètrics independents alternats amb patis-plaça, que aporten una major permeabilitat visual vers l’interior del recinte i posen en valor el talús boscós de fons.

Aquestes característiques particulars del lloc en consonància amb les normes urbanístiques i els requeriments programàtics, configuren els plantejaments del projecte: per una banda, la voluntat de minimitzar l’impacte visual cap a la part boscosa posterior, i d’altra banda, les intencions d’amplitud espacial, de respecte i de recepció al públic que hi accedeix des de l’avinguda de l’Hospital Militar.

Com a resposta a aquesta doble voluntat neix l’idea que dóna forma a l’edifici, el lliscament volumètric en suspensió vers la part frontal sense desvirtuar la lectura unitària del conjunt que es reforça mitjançant la utilització d’un únic material petri, travat per una malla geomètrica regular i estructural que ofereix una imatge de sinceritat constructiva, ordenada i contundent.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar