Complex Ciències de la Salut – Universitat de Santiago de Compostel·la

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Concurs. 1r premi
Promotor: Universitat de Santiago de Compostel·la
Localitat: Santiago de Compostel·la
Any concurs: 2016
Any projecte: 2017
Superfície total construïda: 39.969 m²
Altres tècnics:

  • UTE con Sanabria & Planas / Gallego Arquitectos SLP
Descripció

El projecte planteja la creació del Complex Dotacional d’Edificis de Ciències de la Salut per a la Universitat de Santiago de Compostela localitzat en la confluència dels recintes de l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostela i el de l’Hospital Gil Casares.

La contextualització urbana es fonamenta en la creació d’un edifici lineal de planta baixa i tres plantes pis que s’implantarà perimetralment en el solar amb la intenció de generar un recinte controlat interior, envoltant alhora l’antic Hospital Gil Casessis, dialogant amb el seu entorn i la resta d’edificis adjacents de manera no contrastada, responent a les traces principals de l’anomenat entorn.

Es disposen dos grans portals d’accés al nou recinte. Un en el Sud, reforçant la memòria històrica de l’actual edifici Gil Casares, i un altre en el Nord-est, facilitant una referència icònica del nou recinte i l’accés per als vianants des del Campus Sud de Santiago de Compostela.

L’esmentada disposició perimetral queda interconnectada pel denominat edifici pont, que genera alhora que vincula el pati acadèmic, de dimensions més reduïdes, i el pati campus, d’àmplies proporcions.

En referència a la configuració compositiva i formal cal destacar:

-El projecte, de volumetria lineal i composició regular uniforme, neutra i amable amb el envolta, embolica l’antic edifici Gil Casessis i proporciona un nou recinte centro del nou equipament universitari.

-El traçat geomètric de la planta respon a les traces principals dels edificis existents, donant resposta a la presència del CHUS i de l’edifici Gil Casares i utilitzant els límits del complex.

-Es planteja un edifici amb gruix de les façanes mitjançant disposició d’elements estructurals de fusta que atenen a l’estalvi energètic i proporcionen una imatge personalitzada de control solar.

-Les façanes interiors es recolzen sobre un pòrtic de formigó a manera de porxada que circumda el recinte. Aquest porxo connecta totes les circulacions exteriors a coberta i alhora que cuida el lliurament de l’edifici amb el sòl.

-Els matisos afegits en els acabats exteriors del reticle modular de façana d’aquesta estructura (Píxels Industrialitzats) on les proporcions de buit i massís, les gelosies protectores, la situació en profunditat de les fusteries, les textures, etc. regulen les façanes segons les sol·licituds de l’interior i les demandes de clima i assolellament exterior, proporcionant una riquesa compositiva afegida al conjunt.

-L’estructura de màxima llum entre façanes facilita una gran flexibilitat de l’espai interior lliure d’elements estructurals.

-La planta baixa de l’edifici, amb els seus porxos, enllaça amb el vestíbul general de l’edifici pont que al seu torn absorbeix i discrimina la circulació general de l’alumnat i professorat. La configuració d’aquestes plantes baixes amb elements vidrats de gran format, afavoreixen la transparència a nivell per als vianants sobre els espais verds del conjunt.

Es proposa també una rehabilitació integral de l’antic Hospital Gil Casares per albergar el programa funcional amb les dependències dels Museus i el rectorat en la planta superior.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar