Edifici de les Arts a Pontevedra

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Concurs d’Idees.
Promotor: Universidad de Vigo.
Localitat: Pontevedra
Any projecte: 2005
Superfície total construïda: 26.000 m2
Pressupost: 22.370.780,26 €
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • Manuel Lareo, modelat 3D.
Descripció

El solar objecte del concurs es caracteritza per la seva condició “d’extrem” respecte a la zona verda que s’estén vers el sud, i de “vora” respecte al passeig contigu al riu. D’altra banda té vocació de projectar els millors visuals sobre el seu entorn en direcció sud. Aquestes qualitats del solar suggereixen un edifici on la seva implantació, lluny de procurar un ambient introvertit, aposti per una relació territorial amb el seu entorn, entenent la zona verda prevista en la modificació puntual del Pla General com a una prolongació de la seva superfície.

Aquest objectiu junt amb la necessitat d’esponjar el programa degut al gran número d’espais que requereixen llum natural, condueix a l’edifici a alinear-se amb els límits del solar per a concentrar el sòl no ocupat en un únic pati des del qual es produeixen els accessos de vianants dels estudiants a l’edifici en una seqüència en la que des de la zona verda i caminant sota el llindar d’un gran porxo, es descobreix l’esmentat pati. El porxo abasta suficient alçada i desenvolupament en longitud com per assolir una escala adequada al seu entorn.

L’edifici s’organitza en dues parts ben diferenciades. La primera consisteix en un cos de traç triangular que s’adapta als límits del solar. Aquest cos, que arrenca en formació de grada des del contacte amb el terreny de la zona verda, orientant-se al riu, va guanyant cota mitjançant un plànol de coberta inclinada que recorre la planta triangular. L’altra part de l’edifici consisteix en un conjunt d’aules taller disposades en pinta i espaiades per patis verds en talús que s’entén com a una prolongació de la zona verda que penetra en el pati de l’edifici fins la cota del vial que circumda l’edifici per l’oest. Essent aquest conjunt d’aules, un dels espais de major dimensió, es col·loquen intencionadament en la cota més alta de manera que es mostren como un reclam visual des del campus situat a l’altra banda del riu.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar