Edifici Judicial en Badalona

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Concurs d’idees. Contractació anul·lada.
Promotor: Gisa / Departament d’Interior, Generalitat de Catalunya.
Localitat: Barcelona
Any projecte: 2011
Superfície total construïda: 16.667,93 m2
Pressupost: 16.779.000 €
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • Grupo JG, Consultoria d’ instal·lacions
  • BOMA, Consultoria d’estructures.
Descripció

L’arquitectura proposada pren com a objectiu d’inici la cohesió i diàleg versus l’entorn d’aquest indret de la ciutat i en particular el que conformaran el futur centre comercial i l’edifici judicial. L’arquitectura doncs, s’articula des de la seva primera formulació volumètrica, cap els espais urbans de referència. Aquestes àrees públiques esdevindran sens dubte l’epicentre d’aquest sector de nova centralitat que donarà continuïtat i rellevància als eixos que vertebren el teixit urbà de Badalona.

Com alternativa a un edifici en alçada, es proposa un cos principal a modus de edifici contenidor per tal de proporcionar la màxima flexibilitat en la distribució dels espais, requeriment important en aquest tipus de equipaments judicials. Aquest volum esgota al màxim les possibilitats d’ocupació del solar permeten, 8 oficines judicials per planta i per tant una major economia en la repercussió dels espais de circulació. Tot això juntament amb la reducció distributiva a les plantes inferiors, permet sense superar la superfície construïda establerta sobre rasant, generar un espai de reserva al nivell 5, habilitat per a futures ampliacions.

Com a resultat de l’anàlisi i estudi dels volums resultants des de diversos punts d’observació, l’edifici es disposa en sentit longitudinal, una de les traces predominants al paisatge d’aquest territori, i a la cota més alta del solar, actuant com a teló de fons respecte de la plaça que envolta i anul·lant alhora la presencia de la via ràpida C-31. Aquesta disposició allibera les seves 4 façanes de veïnatges amb els dos edificis més propers.

La gran plaça, que condueix al ciutadà en pendent ascendent cap a l’equipament, s’estableix en continuïtat amb l’edifici formant una àgora – porxo, il·luminada zenitalment, que esdevé un lloc per la trobada, el intercanvi, les cerimònies, etc., delimitant un espai urbà de acollida a l’usuari i l’ús públic en general.

Una planta intermèdia, per sobre de la coberta enjardinada del sòcol de planta baixa, permet deixar l’edifici contenidor “suspès” per sobre de els àmbits viaris de la C31, afegints-e a la sèrie d’episodis urbans que la ciutat de Badalona ha anat generant al llarg d’aquesta important via.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar