Hospital Sant Llorenç

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Concurs d’idees
Promotor: GISA / Departament de Salut, Generalitat de Catalunya
Localitat: Viladecans, Barcelona
Any projecte: 2008
Superfície total construïda: 40.757,19 m2
Pressupost: 74.432.055,52 €
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • GRUPO JG, consultoria instal.lacions.
  • Sala Consultors S.L., consultoria estructures.
  • Josep Ma Oller, consultoría control economic.

Premis: Concurs, 2on classificat

Descripció

L’evolvent geomètrica global del conjunt ve conformada pels dos sectors edificatoris en que es subdivideix la proposta. El primer ve definit per l’adaptació i optimització dels tres volums existents que adaptant-se a les parts del programa que ho permeten, validen i augmenten les interrelacions que a hores d’ara estan definides en el lloc. Un segon àmbit es el que es desenvolupa al nord de la parcel·la i respon a les àrees mes tecnificades, complexes i denses, i per tant a condicions constructives mes contemporànies i als requeriments funcionals amb mes especificitat assistencial.

S’ha dotat al conjunt d’un espai d’acolliment exterior, com una gran porxada coberta perllongant l’espai vestibular interior. L’edifici reutilitzat de cafeteria –antigues urgències- permeable i transparent, facilita així mateix els dominis visuals des de el jardí davant l’edifici històric fins a aquesta porxada. S’obté tanmateix, fluïdesa amb els itineraris a peu de carrer i l’hospital esdevé lloc d’estada obert a tothom en aquest nivell inferior.

Una estratègia volumètrica de plens i buits al bel mig del conjunt, amb la incorporació i desplegament de blocs longitudinals en el sentit nord – sud permet la consecució d’espais diferenciats a l’entorn d’aquest sistema. S’obté d’aquesta manera una fragmentació global del conjunt, els patis s’obren a diferents serveis, -quasi tots ells amb contacte amb l’exterior- i el centre adopta una organització sostenible, de caire mediterrani, per superfície, proporció, ubicació, assoleix i l’optimització mediambiental que se’n deriva.

Tots els àmbits estan dimensionats per a les carregues d’activitat hospitalària que es demanen, però alhora pertanyen a una relació modular que facilitaria en el futur, el intercanvi i la mobilitat en l’ús d’aquestes. La figura espacial obtinguda s’obra i tanca a l’exterior en funció de les activitats col·lectives o personalitzades a que es refereix el programa, establint els dominis visuals necessaris a cada àrea. La geometria esdevé clara en els límits i amb una concepció jeràrquica i rigorosa necessària en aquests models per a l’arquitectura sanitària.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar