Reform and rehabilitation of the old fire Station in Poble Sec

Technical data

Intervention level: Competition
Client: Ajuntament Barcelona
Location: Poble Sec, Barcelona
Project year: 2013
Total built: 1.081 m²
Budget: 172.212,76 €
Other technical:

  • Collaboration with *
  • UTE with Riba de Palau, Rehabilitation Specialist
Description

The project consists on the reform and rehabilitation of an old fire station, dating from 1929, to transform it into a Museum, Casal, Center for the Formation, Prevention Dissemination and a Expositions Center.

The equipment has a dimension of 24×24 meters and two floors of height. The building is built around a double-height centerpiece and is gabled roof. Around this space with “U” form, there are the rooms.

The relationship between the building and its urban surroundings is greatly improved and the tower is signified by the transformation of the recast fixtures into illuminated windows, which together with the upper skylight make a very visible urban landmark along C / Tamarit.

In turn, an asset valuation is carried out and some elements are reinterpreted using traditional techniques and materials.

The main actions are based on the redistribution of the administrative uses, freeing the spaces of floor plant to endow the expository uses of a free and versatile form. The central space is also reorganized and the communications nuclei are improved for compliance.

The environmental performance is another of the key points of the project, seeking the minimum energy expenditure and increasing the levels of comfort.

We use cookies to improve our services. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. More information here

The cookie options on this website are configured to "allow cookies" to offer you a better browsing experience. If you continue to use this website without changing your options or click "OK" you will be consenting to the cookies on this site.

Close