Seu de Portos de Galícia

Dades tècniques

Nivell d’intervenció: Concurs d’Idees.
Promotor: Portos de Galicia, Xunta de Galicia.
Localitat: A Coruña
Any projecte: 2006
Superfície total construïda: 7.596 m2
Pressupost: 6.500.000 €
Empresa constructora: DATO
Altres tècnics:

  • Col·laboració amb Mestura Arquitectes S.L.P.
  • Miquel Àngel Sala, arquitecte, consultoría d’estructures.
  • Grupo JG ingenieros consultores, consultoría d’instal.lacions.
  • UBICA, modelat 3D.

Publicacions:

  • FUTURE ARQUITECTURAS Nº7. Future arquitecturas s.l. Madrid. 2007.

Premis: Concurs, 3er premi.

Descripció

Amb la intenció d’emfatitzar la condició aïllada i la dimensió vertical del volum a construir es proposa tractar d’una manera molt similar les seves quatre façanes, responent a l’únic ús d’oficines previst per a la totalitat de les plantes, i crear un ordre constructiu i visual, d’acusat component vertical, a partir de la pròpia estructura de l’ edifici.

Així, la imatge que es proposa sorgeix amb la voluntat de conciliar dos objectius prioritaris: la singularitat formal que com a edifici institucional requereix, i l’economia de recursos, qüestió que s’ha considerat com a una premissa de partida amb l’objectiu de minimitzar costos, a l’hora de respondre a les necessitats particulars de control climàtic i lumínic d’un edifici d’oficines en alçada.

Per això es planteja un sistema que, partint de la tipologia “tube in tube”, disposa una corona portant exterior desmassificada, a mode de línies verticals afeblides formades por la successió de les diferents inclinacions que adopten els pilars a cada planta. Aquests pilars junt amb els cantells dels forjats formen una retícula que assumeix un paper protagonista en la composició formal.

D’aquesta manera en un primer plànol d’aproximació a l’edifici, el valor de regularitat i abstracció de la retícula estructural que distorsiona les seves verticals confereix la identitat pròpia pretesa per a l’edifici. En un segon plànol, els 4 paraments continus de vidre constitueixen l’únic material de tancament pels interiors. Amb aquest sistema a cada planta es genera un soportal perimetral que ofereix a les façanes una protecció enfront a la incidència del sol i de la pluja i que permet un fàcil manteniment de les mateixes des de l’exterior minimitzant els costos de manteniment.

Pels pilars es planteja sistematitzar la seva execució mitjançant la prefabricació, amb el objecte de reduir costos i terminis de posada en obra. Tan sols amb 2 angles d’inclinació a cada direcció i un tipus vertical per a les façanes NE i NO i un altre amb una inclinació de 6º per a les façanes SE i SO s’ha compost la totalitat de les façanes.

Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí

Les opcions de cookie en aquest lloc web estan configurades per "permetre cookies" per oferir-te una millor experiéncia de navegació. Si segueixes utilitzant aquest lloc web sense canviar les teves opcions o fas clic a "Acceptar" estaràs consentint les cookies d'aquest lloc.

Tancar